SZÉP-kártya juttatása iskolaszövetkezeti tag részére

Adhat-e SZÉP-kártyára támogatást a diák munkavállaló tag részére az iskolaszövetkezet? Van-e arra lehetőség, hogy a SZÉP-kártya juttatását egy olyan társaság biztosítsa a magánszemély részére, amely az iskolaszövetkezettel kötött megállapodás alapján foglalkoztatja a magánszemélyt? Az Adó szaklap szakértője válaszol.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 71. § (1) bekezdése alapján béren kívüli juttatásnak minősülő juttatást a munkáltató nyújthat a munkavállaló részére. Az Szja tv. 3. § 14. pont a) alpontja értelmében munkáltatónak minősül az, akivel (amellyel) a magánszemély munkaviszonyban áll. Az Szja tv. 71. § (5) bekezdés a) pontja pedig kimondja, hogy e § alkalmazásában a munkáltató kifejezés alatt a társas vállalkozást is érteni lehet. Továbbá az Szja tv. 3. § 33. pontja szerint a társas vállalkozások körébe tartozik a szövetkezet is. Az Szja tv. 71. § (5) bekezdés b) pontja alapján pedig munkavállalónak tekinthető a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja.

Az előzőekben leírtakból tehát az következik, hogy a béren kívüli juttatások tekintetében a szövetkezet is munkáltatónak minősül, így a szövetkezetek speciális típusainak minősülő iskolaszövetkezet is adhat béren kívüli juttatásként SZÉP-kártyára támogatást a tagjának.

Lényeges továbbá, hogy az Szja tv. 3. § 14. pont c) alpontja szerint az iskolaszövetkezet által nyújtott szolgáltatás keretében a szolgáltatás juttatónak minősülő fogadója érdekében tevékenységet végző iskolaszövetkezeti tag részére közvetlenül juttatott bevétel tekintetében a szolgáltatás fogadója is munkáltatónak tekinthető. Ebből következően az iskolaszövetkezet által nyújtott szolgáltatást fogadó társas vállalkozás is juttathat béren kívüli juttatásként SZÉP-kártya támogatást a diáktag részére.

Hivatkozott jogszabályhelyek:

– Szja tv. 3. § 14. pont

– Szja tv. 71. § (1) bekezdés és (5) bekezdés

A kérdés és a válasz az Adó szaklap 20224/10-es számában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 1 =